Tuesday, August 16, 2011

Kajian : Tutuplah Kepala anda.Kajian seorang pakar otak, V.G. Rocine mendapati bahawa fosforus otak mencair pada suhu 42 darjah celsius(108 darjah Fahrenheit)
  Kecairan fosforus otak boleh terjadi sekiranya seseorang itu terdedah di bawah terik matahari bagi suatu tempoh jangka masa yang lama tanpa sebarang penutup atau pelindung kepala.
   Kesan kepanasan suhu kepala yang melampau ini boleh mengakibatkan fosforus otak mencair sehingga fungsi otak menurun selain menyebabkan kerosakan kekal pada saraf otak, kehilangan memori dan kehilangan sebahagian fungsi otak.
  Kajian V.G. Rocine ini selari dengan artikal bertajuk Highest Phoisphorus Food di Canadian Neuro-Optic Reserch Institute Online yang menyatakan sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih 105 darjah Farenheit ,ia amat berbahaya kerana fosforus otak akan cair sekali gus menjejaskan kesihatan otak.
  Namun begitu kerosakan otakmasih boleh diukur dalam jadual yang kecil kesan dari pendedahan kepala terkena bahang panas matahari.
   Justeru, seseorang itu dinasihatkan supaya menutup kepala sekiranya berada di bawah terik matahari atau keadaan cuaca panas !
  Karima Burns pula melalui artikalnya bertajuk The Science Behind The Vevil mendedahkan bahawa keputusan ujian perubatan turut mendapati sebanyak 41 hingga 60 peratus daripada tahap kepanasan badan seseorang turut hilang melalu kepala.
   Melalui artikalnya yang disiarkan dalam web ISLAMONLINE.NET itu karima manyatakan sesiapa menutup kepala pada musim sejuk mereka lebih mampu mengawal suhu badannya sekitar 50 peratus berbanding tidak berbuat begitu!
   Demikian juga kaedah meletakkan tuala basah di atas kepala juga penting bagi mengeluarkan suhu panas dalam tubuh badan seseoarang .


write by me, bahan dari MASTIKA, :D sharing is caring ~ lol ! xD
k assalamualaikum peace ! ;)


2 comments:

thanks for reading